Homework Help


QA consultant traveled in a car for 3 hours to attend a meeting

A consultant traveled in a car for 3 hours to attend a meeting. The return trip took only 2 hours (different route) because his speed was 8 miles per hour faster. The total trip was 291 miles. What was the consultant's speed each way?

2 answers

This question still have no answer summary yet.
#1Henry PAnswered at 2013-03-02 00:41:06
3X+2(X+8)=291 3X+2X+16=291 5X=291-16 5X=275 X=275/5 X=55 MPH IS THE SPEED TO THE MEETING &55+8=63 MPH. PROOF 3*55+2*63=291 165+126=291 291=291
#2BevalAnswered at 2013-03-02 10:45:32
A consultant traveled in a car for 3 hours to attend a meeting. The return trip took only 2 hours (different route) because his speed was 8 miles per hour faster. The total trip was 291 miles. What was the consultant's speed each way? ---------------- 1st part of trip DATA; Time = 3 hrs ; Rate = x mph ; distance = rt = 3x miles ------------------------- Return trip DATA: Time = 2 hrs ; Rate = (x+8) mph ; distance = rt = 2(x+8) miles ------------------------ EQUATION: distance + distance = 291 miles 3x + 2x+16 = 291 5x = 275 x = 55 mph ( speed to the meeting) x+8 = 63 ( speed from the meeting) ============================ Cheers, Stan H.
Anonymous Sign In Sign Up
Add Answer of
A consultant traveled in a car for 3 hours to attend a meeting

Did this answer your question? If not, ask a new question.

Related Answers